Author Topic: Send to mobile device  (Read 6280 times)

Offline p.althaler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Feb 2014
  • Posts: 9
  • Forum Citizenship: +0/-0
Send to mobile device
« on: 07 Feb 2014 04:37:36 am »
Hey everybody,

I created an Active Report which should be sent to all mobile users.
There should be no difference in the report when i send it to different users.

So I tried to create the report, afterwards go to Cognos Connection, run with options, selected the user which logs in on the IPAD Cognos BI App.
Next I checked if the run was successful.
Next I logged in on the Cognos App, but there was no Report in my local Reports.

Can anyone give me some advice how to solve this problem.
I'm using Cognos 10.2.1.

The Ipad can connect to the server. Its connected via VPN.
But i can browse and open/download all my active reports from within the IPad App, but i want to server to send it to my App so that not every user has to rerun the report.


Thanks a lot.

Kind regards
Philipp

Offline MFGF

  • Never knowingly correct
  • Super Moderator
  • Statesman
  • ******
  • Join Date: Jul 2005
  • Posts: 10,100
  • Forum Citizenship: +612/-10
  • Cognos Software Muppet
Re: Send to mobile device
« Reply #1 on: 07 Feb 2014 05:12:38 am »
Hi,

Just to be clear about what you did:

Run with options
select "Save the report"
click the "advanced options" link in the top right corner
check "Send the report to mobile recipients"
click on "select the recipients"
browse into your security namespace
check "show users in the list"
bring across the desired user(s)/group(s) into the right hand column
press OK
make sure your user(s)/group(s) are displayed below "send the report to mobile recipients"
press Run

Is this what you did or were any steps missed?

MF.
Meep!

Offline p.althaler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Feb 2014
  • Posts: 9
  • Forum Citizenship: +0/-0
Re: Send to mobile device
« Reply #2 on: 07 Feb 2014 05:19:03 am »
Hi,

thats exactly what i did.
And afterwards i checked first in Cognos Connection if it was created.
It says: Saved + Send to mobile Device: 1 User

If i click on the last link... i find the XHTML File with the saved Report.

Now i want to connect to the IPad App and after I connected it should download this report (shouldn't it?)
Because I dont want to Browse it again and open it again, which would make the whole SENDING Process useless.

Offline MFGF

  • Never knowingly correct
  • Super Moderator
  • Statesman
  • ******
  • Join Date: Jul 2005
  • Posts: 10,100
  • Forum Citizenship: +612/-10
  • Cognos Software Muppet
Re: Send to mobile device
« Reply #3 on: 07 Feb 2014 05:39:08 am »
The report should appear in the app once you authenticate as the user you sent the report to. If it doesn't, you have a problem somewhere :)

Cheers!
Meep!

Offline p.althaler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Feb 2014
  • Posts: 9
  • Forum Citizenship: +0/-0
Re: Send to mobile device
« Reply #4 on: 07 Feb 2014 05:59:33 am »
 ;D Well now we are exactly at the same state of mind.

But what could be possible next steps?

Could it be a server configuration issue?
Or Could it be because of the VPN (but than it shouldnt be possible to connect at all)
There is an Option which is called Pass-through authentication, but this should only solve problems if i can't connect at all.

Do i have to define bursting groups within the report even if I dont want to use the burst option?!

Offline MFGF

  • Never knowingly correct
  • Super Moderator
  • Statesman
  • ******
  • Join Date: Jul 2005
  • Posts: 10,100
  • Forum Citizenship: +612/-10
  • Cognos Software Muppet
Re: Send to mobile device
« Reply #5 on: 07 Feb 2014 06:44:19 am »
;D Well now we are exactly at the same state of mind.

But what could be possible next steps?

Could it be a server configuration issue?
Or Could it be because of the VPN (but than it shouldnt be possible to connect at all)
There is an Option which is called Pass-through authentication, but this should only solve problems if i can't connect at all.

Do i have to define bursting groups within the report even if I dont want to use the burst option?!

Just as a quick sanity check - you are logging in to Mobile on the iPad as the same user you sent the content to and using the same Cognos server? If you have anonymous access you will be logging in as the user "anonymous", which (obviously) isn't the user you sent the content to... Please don't be offended by my random thoughts - I just want to make sure there's not an obvious solution we have overlooked.  What happens if you go into Firefox on a PC and enter the mobile URL http://<servername>/ibmcognos/m and log in as the user? Do you see the delivered content shown there?

MF.
Meep!

Offline p.althaler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Feb 2014
  • Posts: 9
  • Forum Citizenship: +0/-0
Re: Send to mobile device
« Reply #6 on: 07 Feb 2014 06:55:29 am »
Ok I'm logged in on the same server yes and with the correct user.
If i log in on PC i can also browse all reports. and if I go to this certain report which is in the public folder i can open All output versions of that report and open one of that output versions on my pc. But its still in the public folder where the original report is located.
And i can navigate to the same folder in the IPad and open the report from there. But if i do so its loading the report new, and after its done its downloading the file to "My Reports" in the  App where i can access it locally.

But when i try to send a report to my mobile device no report is shown in "My Reports"

So i get connection and can even open every single report. But if i use the send to device option its not sending them.

Maybe I understand the functionallity wrong.
My understanding would be:
on the server --> send to device with all users that should receive the report.
On every app after logging in, a download should start with the newest active report file.
So that the report itself is only executed once.

Offline MFGF

  • Never knowingly correct
  • Super Moderator
  • Statesman
  • ******
  • Join Date: Jul 2005
  • Posts: 10,100
  • Forum Citizenship: +612/-10
  • Cognos Software Muppet
Re: Send to mobile device
« Reply #7 on: 07 Feb 2014 07:24:32 am »
Hi,

What should happen is that any content sent in this way should automatically appear in your "My Reports" area in the app. You should also see a badge on the app icon to indicate that new content is available. If you log in via the mobile browser url (as I suggested above) you should see a badge on the "latest" tab. I have included images from both the app and of the mobile web url so you can see what to look for. No browsing in Public Folders is required.

Mobile URL through Firefox:


iPad badge:


iPad "My Reports":


What do you see when you use the Mobile URL in Firefox?

Cheers!

MF.
« Last Edit: 12 Jul 2017 03:12:24 am by MFGF »
Meep!

Offline p.althaler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Feb 2014
  • Posts: 9
  • Forum Citizenship: +0/-0
Re: Send to mobile device
« Reply #8 on: 07 Feb 2014 07:40:19 am »
The mobile version shows an empty recent tab.

Offline MFGF

  • Never knowingly correct
  • Super Moderator
  • Statesman
  • ******
  • Join Date: Jul 2005
  • Posts: 10,100
  • Forum Citizenship: +612/-10
  • Cognos Software Muppet
Re: Send to mobile device
« Reply #9 on: 07 Feb 2014 07:52:02 am »
Ok - that rules out the app, the VPN and the connectivity of the iPad.

If you navigate to the report in a normal browser session in Cognos Connection and select "More" then "View run history" then click on the "View run history details" icon, you should see info on what happened when the report was last run. Under Options, do you see a line that says: Send the report to mobile recipients: 1 recipients?

Cheers!
Meep!

Offline p.althaler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Feb 2014
  • Posts: 9
  • Forum Citizenship: +0/-0
Re: Send to mobile device
« Reply #10 on: 07 Feb 2014 08:12:57 am »
Yes I can see that line.

Offline MFGF

  • Never knowingly correct
  • Super Moderator
  • Statesman
  • ******
  • Join Date: Jul 2005
  • Posts: 10,100
  • Forum Citizenship: +612/-10
  • Cognos Software Muppet
Re: Send to mobile device
« Reply #11 on: 07 Feb 2014 08:17:02 am »
Ok. We've checked all the obvious things so I'm out of ideas. I think this is one you will need to log with IBM support. :(

Sorry!

MF.
Meep!

Offline p.althaler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Feb 2014
  • Posts: 9
  • Forum Citizenship: +0/-0
Re: Send to mobile device
« Reply #12 on: 07 Feb 2014 08:18:45 am »
Hopefully its just a configuration issue or so.


Thanks a lot anyways.

Offline Olivier

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Apr 2013
  • Posts: 16
  • Forum Citizenship: +0/-0
Re: Send to mobile device
« Reply #13 on: 08 Nov 2016 04:12:41 am »
Hi,

did you open PMR for this particular issue ? If so, what's the answer ?
I'm facing a similar issue but not with all the users, some of them are facing the same behaviour.

Thanks in advance for your answer.

Offline p.althaler

  • Full Member
  • ***
  • Join Date: Feb 2014
  • Posts: 9
  • Forum Citizenship: +0/-0
Re: Send to mobile device
« Reply #14 on: 08 Nov 2016 04:49:21 am »
Oh long time ago.
Well i had about 5 very long calls with the IBM Support who went over the whole configuration and also sent me some patches to install.
After that it worked.
Main problem was a missing patch as far as i can remember.

 


       
Twittear